Door Remko

Een van de mooie kanten van Lichaamswerk voor mij is de verwondering die het me geeft. Mijn hoofd heeft allerlei gedachten en die kan ik woorden geven door te praten. Door afgelopen jaren bezig te zijn met lichaamsgerichte en bewustzijnsoefeningen leer ik de taal van mijn lichaam steeds beter kennen. Het zit soms in kleine dingen. Bijvoorbeeld bij één van de trainingen, die ik gevolgd heb, was ik behoorlijk geraakt door een oude pijn. Tijdens een lange pauze ben ik buiten gaan wandelen om de ervaring en indrukken te laten bezinken.

Onderweg ging ik op een houten bank even zitten. Nog beduusd van de eerdere verdrietige ervaring, zat ik voorover met mijn onder armen leunend op mijn bovenbenen en met mijn hoofd een beetje turend naar de grond. Ik ademde een aantal keren wat dieper in, voelde mijn warmte van binnen en tegelijkertijd ook de koude wind langs mijn huid. Mijn hoofd kwam met de vraag ‘en wat (wil je) nu?’.

Al starend naar de grond vielen mij ineens de losliggende kastanjes, kleine takjes en een paar rondlopende insecten op. Een wereld ging voor mij open. Mijn aandacht ging naar mijn voeten die in deze wereld stonden en ik weet niet waarom, maar ik werd heel vrolijk door naar ze te kijken. De ‘en wat nu’-vraag kwam weer op en mijn voeten begonnen spontaan te bewegen. Ik vond het destijds best lastig om mijn hoofd niet te volgen en toch koos ik bewust om mijn voeten te volgen. Ik stond op en volgde mijn voeten. Een beetje speels kriskras lopend, liep ik weer langzaam terug naar het gebouw. Ik keek geregeld naar mijn voeten en de micro-kosmos er om heen. Ik pakte af en toe een kastanje, voelde die in mijn hand en zag allerlei dingen die me normaal gezien niet opvallen. Iets creatief en speels in mij van lang geleden was wakker geworden. De woorden ‘spelen’ en ‘vrolijk’ kwam als het ware uit het volgen van mijn voeten naar boven. Sindsdien helpt het mij om soms even naar mijn voeten te kijken of bewust met ‘ze’ stappen te zetten.  Zonder dat iemand het door heeft, word ik vrolijk.

Ieder kan zijn eigen lichaamstaal ontdekken en ervaren. We hebben een cursus Emotioneel Lichaamswerk en Beweging. Zie voor meer informatie  de website van de Madal Bal – De Ruimte.

Hartelijke groet,

Remko

Abonneer u op onze nieuwsbrief

 

We houden ervan om u op de hoogte te houden van het laatste nieuws en activiteiten binnen Madal Bal - De Ruimte.

Je bent met succes geabonneerd!