Door Kitty Veldhuis – Maha Motion

“Welke taal spreek jij?”

Wanneer wij denken aan onze moedertaal, is het eerste dat in ons opkomt misschien “Nederlands”, of welke mooie taal men in jouw moederland spreekt. Maar wellicht is onze moedertaal eigenlijk de taal die vóór het spreken komt, de taal die wij allemaal als baby al spraken… juist; lichaamstaal!

Nog voordat wij onszelf verbaal verstaanbaar konden maken, deden we dit al via ons lichaam; door middel van beweging en – soms voor onze ouders wellicht onuitstaanbaar – via geluid. Waar ter wereld jij ook geboren bent, als baby spraken wij allemaal dezelfde taal.

We weten allemaal dat er een relatie bestaat tussen onze emoties aan de ene kant (ons innerlijk, ons gevoel) en ons lichaam aan de andere kant:

Dit weten we, omdat we soms huilen van verdriet en lachen van blijdschap.

Toch ervaren we dit verband ook op subtielere manieren, zo ziet ons lichaam er anders uit wanneer wij ons gekwetst voelen dan wanneer wij trots zijn. Stel je maar eens voor dat je zojuist een marathon gewonnen hebt. Hoe ziet je houding er dan uit? Waarschijnlijk gooi je beide armen met gebalde handen in de lucht, doe je de borst naar voren en hef je de kin omhoog.

Het blijkt zo te zijn dat deze zogenaamde ‘overwinnaarspose‘ zelfs zichtbaar is bij sporters die blind geboren zijn. Dus concluderen onderzoekers dat dit niet aangeleerd kan zijn. Het feit dat onze gevoelens invloed hebben op ons lichaam(zoals spierspanning, beweging en houding) is iets waar we het dus allemaal over eens kunnen zijn. Daarentegen ben ik ervan overtuigd dat hier geen sprake is van eenrichtingsverkeer zoals in het plaatje hierboven, maar dat het verband twee kanten op gaat: ons gevoel beïnvloedt ons lichaam, én vice versa:

Gelukkig kan ik dit onderbouwen met wat meer wetenschappelijke feitjes, maar voordat ik daarmee begin heb ik eerst een opdrachtje voor je. Zoek even een potlood op en klem het ding voor de komende minuut tussen je tanden vast (een pen is ook prima). Succes, ik kom er zo op terug.

Wellicht heb je een paar jaar geleden de TED talk gezien van psychologe en Harvard professor Amy Cuddy over ‘power posing’. Zo niet, dan heb je iets gemist want haar talk is een van de meest bekeken TED talks ooit! Waar het op neerkomt is dit: onze lichaamshouding geeft niet alleen een signaal af naar de mensen om ons heen, maar deze beïnvloedt ook hoe wij onszelf beoordelen, hoe wij onze capaciteiten inschatten en dus hoe we ons voelen over onszelf. Dit wordt ook wel ‘postural feedback’ genoemd.

Twee minuten lang een power pose aannemen voordat je dat sollicitatiegesprek aangaat, kan er zomaar voor zorgen dat jouw kans op het krijgen van die baan aanzienlijk vergroot wordt. Cuddy heeft in de afgelopen jaren behoorlijk wat kritiek op haar onderzoek gekregen, maar desondanks komen er keer op keer nieuwe positieve onderzoeksresultaten naar voren over ‘postural feedback’.

Hoe voel je je nu trouwens, met dat potlood tussen je tanden? Je hebt zojuist je lachspieren gestimuleerd, die spieren geven op hun beurt een signaal naar je hersenen af om de welbekende ‘geluksstofjes’ aan te maken (endorfinen in dit geval). Niks nieuws, want zelfs onze welbekende Charles Darwin (jou vast bekend door zijn Evolutietheorie) schreef al in 1872 over het feit dat veranderingen in onze gezichtsexpressie onze emoties beïnvloeden. Dit wordt ook wel de ‘facial feedback hypothesis‘ genoemd. Je kunt het potlood weer naast je neerleggen hoor, of teken meteen even een smiley op een post-it om je hieraan te helpen herinneren.

Met ons lichaam communiceren we dus niet alleen met anderen.

We communiceren ook met onszelf door de manier waarop we ons lichaam vorm geven.

Dit doen we door middel van onze houding, spierspanning en onze expressie. Hoe jij je lichaam ‘draagt’, heeft invloed op de indruk die je bij anderen achter laat, maar het heeft zeker ook invloed op hoe jij jezelf voelt en hoe je over jezelf denkt. En dat is nu precies waar danstherapie begint; bij de invloed die jouw lichaam kan uitoefenen op jouw binnenwereld. Ergens spreken we namelijk allemaal dezelfde taal: de taal van het lichaam.

Wat is jouw ervaring, heb jij de power pose wel eens geprobeerd? Ben jij je bewust van de invloed die jouw lichaamshouding heeft op mensen in je omgeving of zelfs op jezelf? Ik ben benieuwd, deel het vooral in een reactie hieronder.

Wil je meer weten over Kitty Veldhuis of Maha motion? Neem dan een kijkje op haar eigen website: www.mahamotion.com

Abonneer u op onze nieuwsbrief

 

We houden ervan om u op de hoogte te houden van het laatste nieuws en activiteiten binnen Madal Bal - De Ruimte.

Je bent met succes geabonneerd!