Door Kitty Veldhuis – Maha Motion

Waarom kies je voor dans en beweging in therapie? In mijn vorige blog ‘Waarom jouw moedertaal ook de mijne is‘ vertelde ik wederkerige relatie tussen het lichaam en het gevoel; Vanuit dit punt begint dans- en bewegingstherapie.

  • Je wist vast al dat dans….
  • je lichaam flexibel houdtje gewicht gezond houdt
  • je balans versterkt
  • goed is voor je hart(minder kans op hartproblemen)
  • je energieniveau stijgt

Maar misschien wist je nog niet dat dans ook…

Uit onderzoek blijkt dat veel van deze voordelen zich voornamelijk voordoen als je met veel energie danst en liefst synchroon beweegt met de andere dansers. Probeer je op een volgend feestje eens uit hoe dat voelt!?

Dansen is dus super goed voor je, daar kunnen we het over eens zijn.

Mensen zeggen wel eens:”Dans is mijn therapie!” En dans kan inderdaad een therapeutische werking hebben, maar: ‘dans als therapie’ is nog lang niet hetzelfde als Danstherapie. Danstherapie, of Dans- en Bewegingstherapie, is namelijk een reguliere, dus geen alternatieve, therapievorm onder begeleiding van een professionele therapeut.

Al 20 jaar geleden werd duidelijk dat danstherapie effectief is op verschillende gebieden. De effecten van Dans- en Bewegingstherapie (DBT) zijn zo langzamerhand steeds vaker wetenschappelijk onderzocht en bewezen, toch is er nog veel onderzoek nodig.

De volgende voordelen van Dans- en Bewegingstherapie (DBT) zijn echter al ‘zo klaar als een klontje’:

1. DBT is een cadeautje voor je brein

Dansen is naast een fysieke bezigheid, die een beroep op je hersenen doet, ook belangrijk voor de sociale componenten. Wanneer je danst, worden er nieuwe verbindingen gemaakt tussen zenuwcellen. Dit gebeurt voornamelijk in de hersengebieden, die te maken hebben met onze executieve functies, het lange termijn geheugen en ruimtelijk inzicht.

Hoe kan dit? Muziek stimuleert het beloningscentrum in de hersenen, terwijl dans de sensorische en motorische gebieden activeert. Dit onderzoek uit 2015 laat o.a. de positieve invloed van Dans- en Bewegingstherapie zien op de cognitie en op neurobiologische factoren.

2. DBT maakt de band tussen moeder en kind hechter

In een studie uit 2015, ‘Making space for the both of us‘,  werd onderzocht of dans- en bewegingstherapie als interventie de hechting in 20 moeder-kind paren kon bevorderen. De bevindingen lieten zien dat DBT het de zichtbare emotie bij de moeder significant vergrootte. Natuurlijk kunnen moeder en kind ook bij Maha Motion terecht voor behandeling gericht op het verstevigen van de hechtingsrelatie.

3. DBT vermindert de symptomen van depressie

Er genoeg studies die de voordelen van danstherapie bij mensen met depressie onderschrijven, bijvoorbeeld deze drie:

Meta-Analyse over de effecten van Danstherapie, Koch, S (2014)

Dance-Movement Therapy group for depressed adults, effects of the treatment, Pylvänäinen, PM (2015)

Dance-Movement Therapy improves emotional responses (2009)

4. DBT verbetert de kwaliteit van leven

Uit de hierboven genoemde meta-analyse blijkt ook dat DBT effectief is bij het verbeteren van de kwaliteit van leven.

5. DBT helpt angsten en stressgevoelens verminderen

Deze studie uit 2012 toonde aan dat DBT effectief is in het verminderen van stress en het verstevigen van stress management. Een pilot-studie uit 2005 liet zien dat DBT ook effectief is in de vermindering van angst gevoelens. Wat langer geleden al werd bewezen is dat DBT ook effectief kan zijn bij het verminderen van faalangst.

6. DBT heeft een positieve invloed op je lichaamsbeeld

Het lichaam is in deze therapievorm het middel van behandeling. Prettig dat ook uit onderzoek blijkt dat danstherapie het lichaamsbeeld verbetert!

7. DBT verbetert je stemming

Niet zo gek, zul je nu denken, met al deze positieve effecten van een behandeling bij elkaar opgeteld is het logisch dat je stemming zal verbeteren. En ook dat werd al jaren geleden door onderzoek onderschreven en meer recent nog eens bevestigd in deze meta-analyse. Oh YEAH!!

Meer weten over Kitty Veldhuis of Maha Motion? Neem dan een kijkje op haar eigen website: www.mahamotion.com

Abonneer u op onze nieuwsbrief

 

We houden ervan om u op de hoogte te houden van het laatste nieuws en activiteiten binnen Madal Bal - De Ruimte.

Je bent met succes geabonneerd!